Kako moda končno spreminja svoje velikosti

264

Četrtek, 12. maja, na plaži v domeni Murtoli na Korziki paradirajo trije modeli s super formo v bikiniju in enodelni. Posebnost? Nosijo modele ene velikosti za vse. “Revolution One Size”, se hvali Etam, ki prireja razstavo za svojo kolekcijo pomlad-poletje 2022. In to z dobrim razlogom: ta dva modela kopalk, sta tako pametna, kot tudi pametna, sta narejena iz raztegljivega materiala od 44. A tehnično inovacijo, ki jo je razvila tudi Chantelle, še ena velika francoska hiša spodnjega perila, s svojo linijo SoftStretch. Poleg spodnjega perila in kopalk so na naslovnicah zadnjega tedna mode v Parizu z modno revijo Ester Manas prišla tudi oblačila, ki ustrezajo vsem. Na stopničkah te mlade znamke so modeli, ki nosijo velikosti od 36 do 50, sublimirane v prozorne bluze z razrezanimi pencil krili ali oblikovane v dolgih pletenih oblekah z izrezi … Eno oblačilo za vse tipe postave. Da bi to dosegli, sta Toulousian Ester Manas in Belgijec Balthazar Delepierre razvila niz sistemov zategovanja, iger za vezanje in posebnih krojev. S formalnim namenom »ustvariti horizontalno modo, da se nihče ne bi vprašal o velikosti in da si lahko vse ženske izberejo oblačilo na istem stojalu«, nam razlagajo. Ali bo “ena velikost za vse” odpravila veljavni sistem velikosti? Kaj pa, če bi te inovacije predstavljale novo izhodišče za modo, ki je predolgo ostala podvržena kultu vitkosti? Želja po oblačenju žensk ne glede na njihovo velikost, namesto da bi bile v skladu s standardi, je tako spodbudila druge založbe, da pregledajo svoje standarde. Vanj so vstopile luksuzne znamke, kot so Dolce & Gabbana, Valentino in AZ Factory, pa tudi znamke konfekcij, kot sta Ganni ali Rouje.

Preberite tudi >> Med oblačili za oblikovanje in telesno pozitivnostjo je težko ravnovesje

Ena velikost kopalk iz Etam. ©Pritisnite

Od leta 2015 se blagovna znamka Make My Lemonade noče ustaviti pri 40 in daje prednost modi za vse. “Slog ni vnaprej določen glede na velikost,” pravi ustanoviteljica Lisa Gachet. Mini krila ne pripisujemo velikosti 36 ali širokim, valovitim hlačam 48.« Oblikovalec se kvalificira: »To ne pomeni, da je naloga modeliranja preprosta! Po starosti 44-46 let se ženska telesa razvijajo na nehomogen način. Prsni koš je lahko večji ali ne, pas bolj ali manj izrazit, boki bolj ali manj široki… Naša želja je izpolniti želje žensk in jim omogočiti, da si zagrabijo garderobo, v kateri se počutijo udobno. Preprost pogled na spletno trgovino to dokazuje: ženske vseh oblik so poudarjene v čutni in veseli estetiki. “Postava žensk se je spremenila: v Franciji smo v povprečju 38 leta 1970 prešli na 40-42 danes,” potrjuje podjetnica iz Valence Audrey-Laure Bergenthal. Ustanoviteljica start-upa Euveka je izumila prvega skalabilnega robota-manekena, ki je sposoben preiti od 36 do 48 z računalniškim nadzorom. Tehnologija, ki jo že cenijo Chanel, Balenciaga, Nike, Adidas in Etam.

“Nova generacija ne sprejema nobenega pritiska na svojo postavo”

Posnetek zaslona 2022-04-20 ob ​​16.03.35

Yitty, blagovna znamka pevke Lizzo. ©Pritisnite

Audrey-Laure Bergenthal nadaljuje: »Soočamo se z novo generacijo, ki ne sprejema nobenega pritiska na svojo postavo. To izraža tudi Rihanna s svojo znamko spodnjega perila Savage x Fenty, ki slavi žensko telo s svojimi nepopolnostmi. Ali v zadnjem času, ameriška raperka Lizzo, ki je pravkar lansirala svojo linijo kiparskega spodnjega perila Yitty in ponuja izboljšanje oblik, ki so vas nekoč motile. Cilj je tudi vidnost vseh telesnih tipov. Sociolog Jean-François Amadieu, avtor knjige “The Society of Appearance” (ur. Odile Jacob), opaža, da na modnih pistah najdemo silhuete XXS ali XXL, vendar ne “srednje velikosti”. “Osnova inkluzivnosti je narediti prostor za vse,” pojasnjuje. Iskanje na motorju Tagwalk razkrije, da so tako imenovani “obkrivljeni” modeli pogosto enaki: Paloma Elsesser, Precious Lee ali Devyn Garcia. In samo top Jill Kortleve nalaga velikost 40-42. »Kam je šla soseda? se sprašuje sociologinja. Še vedno čaka na svojo zlato dobo.

Similar Posts