Kako so visoke pete, ki so bile prvotno zasnovane za moške, postale simbol ženskosti?

292
Kako so visoke pete, ki so bile prvotno zasnovane za moške, postale simbol ženskosti?
Kako so visoke pete, ki so bile prvotno zasnovane za moške, postale simbol ženskosti?

Ko govorimo o ženstvenosti, nam na misel hitro pride podoba vrtoglavih pet. Ker tudi če se mentalitete spreminjajo in čedalje več žensk zamenja čevlje za superge – veliko bolj udobne – so visoki čevlji še vedno sinonim za glamur in čutnost. Povedati je treba, da če smo na poti v službo vajeni križati Nike in New Balance, je na rdeči preprogi oskarjev še vedno redko videti bele superge. Črpalke včasih celo vsiljujejo med določenimi slovesnostmi, kot je filmski festival v Cannesu, ki je leta 2015 igralkam v ravnih čevljih zavrnil dostop do Palais des Festivals. V znak protesta je Julia Roberts naslednje leto hodila po preprogi bosa rdeča v Cannesu. Kljub temu, da so nekateri še vedno orožje ženskega zapeljevanja, pete niso bile namenjene ženskam.

Preberite tudi: Od begunca do zvezdniškega čevljarja Saint-Tropeza: neverjetna zgodba ustanovitelja K.Jacquesa

neverjetno poreklo

Izvor visoke pete sega v stari Egipt, ko je večina prebivalstva hodila bosa. Ko pa ste izvajali določene dejavnosti, je bilo bolje, da noge daste v zavetje. Pete so bile tako zasnovane za mesarje, da se med opravljanjem svojega poklica izogibajo prebijanju krvi … praktičen vidik daleč od seksi in čutne dimenzije, ki jo poznamo danes. Nekaj ​​stoletij pozneje ga zagrabijo perzijski jezdeci, da bi zagotovili boljšo stabilnost v stremenih (da, da). Pete so jim tako omogočale, da so lažje vstali, ko so morali streljati z lokostrelstvom.

Šele v 16. stoletju so ženske začele nositi čopine, vrste copat, ki jih prekrivajo visoke platforme, namenjene preprečevanju, da bi dame umazale svoje obleke. Stilska inovacija, ki jo dolgujejo Catherine de Medici, ki je ta trend uvozila iz Italije med poroko s kraljem Henrikom II. Stoletje pozneje se je Ludvik XIV odločil, da bodo ti čevlji namenjeni tudi moškim. Resnični predlog za kompenzacijo njegove majhnosti (bil je visok le 1m63). Dvorjani so hitro prevzeli ta trend, ki ga je začel kralj, in tako kot on svoje čevlje okrasili s trakovi, čipkami in dragimi kamni za srečneže. Pete nato nosita oba spola in postanejo označevalec pripadnosti plemstvu ali buržoaziji.

Prva prelomnica se zgodi med francosko revolucijo. Politična in družbena pokrajina je obrnjena na glavo, do te mere, da je razredna indikatorska funkcija pete popolnoma zanemarjena. Tudi čevelj pade v pozabo in ga prenehata nositi oba spola. Konec 18. stoletja se je zgodilo, kar zgodovinarji imenujejo »veliko moško odrekanje«. Poimenoval ga je angleški psihoanalitik John Carl Flügel in se nanaša na pojav, po katerem so moški v Evropi postopoma opustili svoj občutek za modo in ta vprašanja postavili na prioritete žensk. Zbogom svetleči materiali in visoke pete, slednje so zdaj rezervirane za nasprotni spol. Vendar bo treba počakati do sredine XIX stoletja, da se vrnejo v ženski garderobi. Pod vprašajem ? Queen Victoria, katere gležnjarji s peto vzbujajo norost, vredna najbolj znanih vplivnežev našega časa. Od takrat naprej so se reprodukcije čevljev njenega veličanstva za vsako ceno množile.

Naproti demokratizaciji pete

Po postopni vrnitvi v garderobo teh dam je bila peta med prvo in drugo svetovno vojno opuščena. Leta 1947, dve leti po osvoboditvi, se je svet boril za obnovo. Da bi se izognil vsakdanjemu življenju, ki ga prestavljajo pomanjkanja in omejitve, je Christian Dior 12. februarja 1947 organiziral svojo prvo razstavo. V salonih 30 avenue Montaigne si je eno uro sledilo 90 silhuet, da bi predstavili tisto, kar se bo kasneje imenovalo “Novo Poglej”. Proti hladu tistega časa je couturier nasprotoval stilski razkošju. Krila podaljša za 20 cm, spet stisne pas, naloži velike klobuke in manekenke vzpenja na visoke pete. O slednjem potem spet razmišljajo ženske. Leta 1950 sta Roger Vivier in Charles Joudan, ki sta takrat delala za francosko hišo, vstavila kovinsko palico na nivo pete čevljev, da so bili bolj odporni in držali naravnost. To je rojstvo stiletto pete. Njegov videz je revolucioniral svet obutve, znašel se je na modnih pistah največjih modnih oblikovalcev in pred nogami vseh hollywoodskih zvezdnikov. Z leti se je demokratizirala do te mere, da je postala bistveni del ženske garderobe, ki se nosi z vsem in ob vsaki priložnosti.

Similar Posts