Kraljica Elizabeta svoj rojstni dan in platinasti jubilej praznuje s slovesnimi pripravami po vsej državi

76

To je kraljičin rojstni dan, saj Združeno kraljestvo praznuje ta konec tedna s posebnim praznikom po vsej državi v čast 70-letne vladavine kraljice Elizabete II., ko se milijoni v mestih, krajih in vaseh pogostijo s sendviči in zastavami s kumarami s piščancem. Vodja laburistov Keir Starmer je po poročanju Bloomberga dejal, da je jubilej “priložnost za državo, da proslavi po nekaj težkih letih”.

V tem poročilu pregledamo starodavne obredne tradicije kraljeve družine, različne dogodke in druge teme, povezane z njo. Začnemo z opredelitvijo »platinastega jubileja« in kdaj se zgodi?

Kraljica Elizabeta praznuje rojstni dan

Platinasti jubilej je leto praznovanj v Združenem kraljestvu in državah Commonwealtha, ki praznuje 70. obletnico pristopa kraljice Elizabete II na prestol 6. februarja 1952, vrhunec pa je štiridnevni vikend. Od (četrtka, 2. junija do nedelje, 5. junija) bo britanska vlada gostila vrsto dogodkov, ki bodo “zmešali tradicionalna tekmovanja z demonstracijami najsodobnejše tehnologije”, ki se bodo odražali v vaseh, mestih in mestih po vsej državi.

Kaj se zgodi ob platinastem jubileju?

kraljica Elizabeta
kraljica Elizabeta

Praznovanja se začnejo s procesijo na tisoče vojakov po London Mall, z inšpekcijo na paradi konjske straže.

Praznovanje vključuje tudi let RAF, ki ga sestavlja 70 letal, ki prikazuje zgodovinsko britansko letalo.

Zvečer bo na tisoče svetilnikov osvetljenih po Združenem kraljestvu in po svetu, od Tonge in Samoe v južnem Tihem oceanu do Belizeja na Karibih. V Londonu bodo sprejemi, po vsej državi pa veselice z več deset tisoč jubilejnimi kosili.

Kaj pa praznovanja po vsej Veliki Britaniji?

Glavni dogodek v vaseh in mestih po vsej Veliki Britaniji bo lepo dolgo kosilo. Lokalni sveti so prejeli 85.000 prijav za organizacijo velikega jubilejnega kosila, nekaj na zaprtih glavnih ulicah.

Kraljica Elizabeta svojemu sinu princu Andrewu odvzame vse vojaške naslove in še več

Vse bo odražalo dolgo namizno kosilo zunaj gradu Windsor na 3 milje dolgi zgodovinski promenadi.

Holmes Chapel Yard Bombers Collection v Cheshiru je izdelal ročno pleteni model kraljice v naravni velikosti.

Na spomenik “Stonehenge” je bilo obešenih 8 slik kraljice iz različnih obdobij njenega življenja.

Na ulici Bromsgrove High Street je iz balonov narejen model kraljice v naravni velikosti.

Kateri so prižgani svetilniki v Commonwealthu?

Svetilniki, osvetljeni od Tonge do Belizeja, opozarjajo na vlogo kraljice kot vodje Commonwealtha in ohlapno članstvo 54 nekdanjih ozemelj britanskega imperija.

Rojstvo vojske

Britanska vojska je svoj “uradni rojstni dan” praznovala zadnjih 260 let, vsako leto 2. junija s procesijo vojakov, konj in glasbenikov, ki ji je sledila slovesnost, osredotočena na vojaške barve ali zastavo polka. Letos bo iz družinskih hlevov sprevod 1500 častnikov in vojakov ter 350 konj z bataljonom Irske garde.

Na paradi se jim bodo pridružili vojaki iz afriške skupnosti, Azije, Avstralije, Nove Zelandije, Pacifika in Karibov.

kraljica Elizabeta
Kate Middleton

Počakaj.. kraljica ima dva rojstna dneva?

Ali ste vedeli, da ima britanska kraljica “dva rojstna dneva”, prvi je njen rojstni dan (21. april), ki ga običajno praznuje zasebno s svojo družino, drugi pa datum, o katerem se dogovorita Združeno kraljestvo in države Commonwealtha za uradni dan praznovanja, ki upošteva lepo vreme za procesijo.

Se bo predvajalo po televiziji?

Da, BBC One bo gostil televizijski prenos platinastega jubilejnega vikenda.

Se bosta udeležila princ Harry in Megan Markle?

Vojvoda in vojvodinja Susseška bosta v Združenem kraljestvu za platinasti jubilejni vikend, vendar se ne bosta pojavila na balkonu, da bi si ogledala RAF, in nihče od drugih nedelujočih kraljev, vključno z vojvodo Yorkom, se ne bo pojavil.