Zgodovina obleke: predano sporočilo Madonnine prosojne obleke na Met Gala 2016

291
Zgodovina obleke: predano sporočilo Madonnine prosojne obleke na Met Gala 2016
Zgodovina obleke: predano sporočilo Madonnine prosojne obleke na Met Gala 2016

Na rdeči preprogi – in povsod drugje – je žensko telo pogosto predmet polemik. Še huje, ko je ta gol. Bradavička, ki kaže, prsi, ki jih subtilno razkrije igra transparentnosti, noge v zraku in to je drama. Tisti, ki si upa pokazati malo več kože kot običajno, je potem na javnem trgu okrnjen. Krivimo njegov slab okus, povečano seksi, pomanjkanje elegance ali še huje, neustavljivo željo, da bi bil opažen. Takšne komentarje je Madonna trpela skozi celotno kariero. Povabljena na 67. Met Gala slovesnost se je pevka odločila za izjemen in (zelo) opažen outfit. Predana izbira, ki jo je malo ljudi opazilo.

Obleka kot politična izjava

Kot vsaka Met Gala slovesnost se vsiljuje oblačilna tematika, povezana z letno razstavo Zavoda za kostum. Pri izdaji 2016 je šlo za »modo v dobi tehnologije«. Med številnimi videzi, ki jih je sprejelo več kot sto zvezdnic, se spomnimo kvazi robotske obleke mladih staršev Gigi Hadid in Zayna Malika, pa tudi obleke Givenchy, ki jo je nosila Madonna. Ta kreacija Riccarda Tiscija, vsa v čipkah in črnih naramnicah, je zbudila številne kritike. V prizorih klevetnikov mednarodne zvezde? Igra preglednosti, zaradi katere so Madonnine prsi in zadnji del razgaljeni. Zvečer so zagorela družbena omrežja in mediji po vsem svetu. Nekateri so umetnika obtožili, da je želel izkoristiti buzz shot, drugi so zagotovili, da se je treba pri Madonninih letih tovrstni obleki izogibati. In ravno tu se pojavi celoten problem. Na primer, istega večera se je pojavila manekenka Edie Campbell (takrat stara 26 let) z blazerjem pod golo kožo. Slednji ne bo deležen negativnih pripomb. Na svojem Instagram računu je tolmačica pesmi »Like A Virgin« poudarila: »Moja obleka na Met Ballu je bila poleg modne pozicije tudi politična pozicija. Dejstvo, da ljudje verjamejo, da ženske po določeni starosti ne smejo izražati svoje spolnosti in biti pustolovske, je dokaz, da še vedno živimo v ageistični in seksistični družbi. “.

Poziv k enakosti spolov

Obleči se, kot si želi, imeti izbiro, da oblečeš, kar hočeš, ne da bi trpel pred pogledi drugih… Preproste zahteve, ki so še danes v središču ženskih skrbi. “Borili smo se in se bomo še naprej borili za državljanske pravice in pravice istospolno usmerjenih po vsem svetu. Ko pa govorimo o pravicah žensk, smo še vedno v preteklosti,« je Madonna že pripomnila leta 2016. Da bi utišala vse trače, je pevka na svojem Instagram računu prepustila pero: »Če imaš težave z načinom Obleka je preprosto odraz tvojih predsodkov. Ni me strah tlakovati poti vsem dekletom za mano! Kot je dejala Nina Simone, je definicija svobode biti neustrašen. V tem življenju in v vseh drugih sem še naprej neopravičen in upornik. Pridružite se moji bitki za enakost spolov. “. Leta po nastopu na rdeči preprogi Met Gala je njeno sporočilo žal še vedno aktualno.